10 найбільш моторошних серіалів до Геловіну

Photo of author
Written By Сергій К

222_terror

Бажання бути наляканим – ірраціональне, проте людство не поспішає від нього спекатися. А індустрія розваг постійно експлуатує це бажання і удосконалює нові проєкти для аудиторії, яка любить жахастики.

Атракціони «кімната страху» чи «лабіринт страху», готичні романи і книги Стівена Кінга, фільми жахів і навіть цілі серіали. Цього жовтня пропонуємо топ-10 найбільш моторошних серіалів до Геловіну.

При цьому звернемо увагу на дійсно страшні телешоу, відмовившись від класики типу «Твін Пікс», від тих серіалів, де явно переважає детективна лінія («Острів Гарпера», «Грішниця») та від вже максимально розкручених «Касл-рок», «Американської історії жахів» або «Грім».

Опівнічна меса

midnight_mass77

Свіжий серіал від Netflix та режисера Майкла Фленагана (з ним ми ще зустрінемося), замішаний на християнських церковних обрядах, релігійному фанатизмі і насичений біблейськими цитатами. На острів, який пов’язаний з материком лише поромом, приїздить молодий харизматичний священник. Він заявляє, що їхній попередній панотець захворів і лікується на «великій землі». Утім, навколо церкви тепер відбувається, щось, що одночасно лякає і зцілює. Але яку ціну потрібно буде заплатити пастві?

Кількість серій – 7. Рейтинг IMDb – 7.7

Дивні дива

stranger_things

Серіал, який починається як звичайний детектив, став одним із найбільш яскравих явищ у новітній історії науково-фантастичних фільмів жахів. У провінційному містечку зникає хлопчик, і поки дорослі шукають його, друзі хлопця розпочинають власні пошуки. Але знаходять налякану дивну дівчинку, яка може зупиняти час, рухати предмети і ще багато чого іншого. Вона знає, що їхній друг живий, знає, що він тепер з іншого боку реального життя, знає, що йому загрожує небезпека і відчуває, що сама стала тому виною… Тепер головне завдання повернути дитину з потойбіччя і при цьому не випустити звідти ТЕ, що забрало підлітка до себе.

Кількість серій – 25 (3 сезони і готується 4-й). Рейтинг IMDb – 8.7

Терор

terror_

Під цією назвою сховано фактично два різні серіали від AMC – два не пов’язані між собою сезони. І кожен може претендувати на звання наймоторошнішого. В основі першого сезону – культовий роман Дена Сіммонса про реальну арктичну експедицію британських моряків середини 19-го століття, які освоювали полярну Канаду. Проти команди виступили не лише міцна крига, але і духи в яких століттями вірили ескімоси.

Другий сезон починається з надзвичайно жахаючої своєю реалістичністю сцени: японська жінка виходить на пірс на березі океану і забиває собі у голову дерев’яну шпицю. Жахливе самогубство її земляки сприймають виключно, як поверненні до спільноти давніх японських демонів. А з іншого боку реальні «демони» у вигляді уряду США створюють для американських японців табори – за вікном 1941-й рік і атака японців на Перл-Гарбор.

Кількість серій – 20 (2 сезони). Рейтинг IMDb – 7.9

Нульовий канал

chanel_zero

Нік Антоска (це прізвище теж запам’ятайте) створив для каналу SyFy успішний проєкт із чотирьох різних історій, кожна яка стала основною для нового сезону. Кожен сюжет заснований на вірусних онлайн-страшилах, які тримають людей у стані безсоння від самого початку ери інтернету. Дитячий психолог, які повертається і рідне містечко, аби розслідувати давнє зникнення брата-близнюка; моторошний будинок з безумними кімнатами, яким немає ліку; дивне містечко з не менш дивними подіями, які, здається, нікого крім випадкових гостей не лякають; зачинені двері у підвалі будинку, за якими ховають найжахливіші кошмари… Кожна історія буде тримати вас у неймовірний напрузі.

Кількість серій – 24 (4 сезони). Рейтинг IMDb – 7.2

Новий вишневий смак

new_cherry

Ще один свіжий горор-серіал, який вийшов на Netflix у серпні 2021 року. Телешоу, зняте тим самим Ніком Антоскою за романом Тода Грімсона. Головна героїня – молода режисерка, яка заявила про себе цікавою малобюджетною короткометражкою жахів, отримує пропозицію від знаного режисера. Утім, наставник кривдить її, аби отримати усю славу. Заради помсти дівчина вирішує скористатися послугами експертки з чорної магії. Якби ж тільки вона знала, з ким уклала угоду і чим це все завершиться. Тепер потрібно боротися за життя не лише з підступним режисером, але і з надприродними силами.

Кількість серій – 8. Рейтинг IMDb – 7.2

Пітьма

the_dark

Німецький серіал у жанрі наукової фантастики з елементами фільму жахів і трилеру. Кілька родин невеликого містечка потрапляють у вир пригод, де «головним героєм» є час. Подорожуючи через 2, 3, 4 чи навіть 5 поколінь, вони намагаються з’ясувати, з чого усе почалося і чи буде цьому колись кінець. Але ще більше заплутуються у цих часових лабіринтах. Серіал не стільки жахливий, скільки напружений, а переконлива гра акторів дозволяє відчути якщо не страх, то постійну тривогу.

Кількість серій – 26 (3 сезони). Рейтинг IMDb – 8.8

Зло

evil

Cеріал CBS розповідає про те, як судовий психолог (Катя Герберс – «Мангеттен», «Світ Дикого Заходу»), майбутній священник (Майкл Колтер – «Солт», «Двійник») і технічний експерт (Аасиф Мандві – «Місто привидів») намагаються з’ясувати причину явищ, які прийнято називати надприродними. Що це: психічні розлади, демони чи усього-на-всього технічні глюки? Кожна серія – нова історія. І кожного разу глядачі переживають неймовірні страхи разом із головними героями. Страхи, які залишаються з вами навіть після того, як завершується епізод.

Кількість серій – 26 (2 сезони і готується 3-й). Рейтинг IMDb – 7.7

Привиди будинку на пагорбі і Привиди маєтку Блай

the_haunting_of_hill_house

Майкл Фленаган для Netflix вільно переказав однойменний роман жахів Ширлі Джексон – один з найкращих і найспішніших у жанрі горор у ХХ столітті. Багато років тому із моторошного будинку, який щойно придбали і почали ремонтувати, виїздить родина, виснажена регулярними зіткненнями з потойбічними силами. Але і у дорослому житті п’ятьох братів та сестер продовжує переслідувати те, від чого вони втікали.

Другий сезон серіалу під назвою «Привиди маєтку Блай» розповідає про молоду гувернантку, яка влаштовується працювати до родини, що живе у будинку з привидами. Він отримав трохи нижчі оцінки, але також вартий уваги любителів жанру. Особливо – на Геловін.

Кількість серій – 10 + 9. Рейтинг IMDb – 8.6 та 7.4

Калейдоскоп жахів

creepshow_

Серіал-антологія від класиків жанру: режисера Джорджа Ромеро («Ніч живих мерців», «Світанок мерців») та письменника Стівена Кінга. У 80-х цей проєкт вже виходив у форматі повнометражного фільму на основі трьох оповідань Кінга. Тепер майстри перетворили його на серіал із більше, ніж десятка історій – коміксів з моторошними оповіданнями про зомбі, перевертнів та інших монстрів, які один за одним читає моторошний привид. «Калейдоскоп жахів» – це саме та вечірка на Геловін, яку обов’язково треба відвідати, щоб налякатися до смерті.

Кількість серій – 17. Рейтинг IMDb – 7.1

Чепелвейт

chapelwaite

Середина 19-го століття – сама по собі епоха готики і горору. А коли у вашій родині існують жахливі таємниці, які, після смерті дружини, приводять вас у моторошний маєток у похмурому містечку – страшно у рази сильніше. В основі серіалу – оповідання Стівена Кінга. У головній ролі – неперевершений Едрієн Броуді («Піаніст», «Гудіні»). Буде лячно, готично і страшенно цікаво.

Кількість серій – 10. Рейтинг IMDb – 7.3