Фільми-володарі премії «Оскар» 2011-2018

Photo of author
Written By Сергій

2011: Король Говорить

king_speech_2011_a_l

У 1925 році другий син британського короля Георга V на прохання свого батька виступає із промовою на імперській виставці перед присутніми на стадіоні глядачами і радіослухачами. Але виступ виходить жахливим: Альберт сильно затинається і робить довгі паузи, частина його слів залишається незрозумілою для більшості слухачів. Альберт рішуче шукає спосіб позбавитись проблем із мовою. Фільм було номіновано на «Оскара» в багатьох номінаціях, в трьох із котрих він переміг. Одна із перемог, звичайно – це накращий фільм року!

2012: Артист

140203124729-84-oscar-best-picture-horizontal-large-gallery

Про такі фільми говорять, що сьогодні таких вже не знімають. Чорнобілий німий фільм розповідає про кіноактора Джорджа Валентайна наприкінці 1920-х років. Коли епоха німого кіно підходила до кінця. В цей час для актора не знаходиться місця в «новому кінематографі», його життя летить шкереберть разом із кар’єрою. Тож йому ще варто буде знайти правильний шлях, подолавши депресію. «Артист» зібрав аж 5 «Оскарів» у 2012 році.

2013: Операція «Арго»

12argo-jumbo

Під час революції в Ірані 1979 року в полон потрапляють 52 робітники посольства США. Експерт ЦРУ, Тоні Мендес, придумує нахабний план прикинутись знімальною групою канадського фільму, пробратись в Іран та звільнити співвітчизників. Режисером і виконавцем головної ролі виступив Бен Аффлек. Стрічка отримала «Оскара» в номінаціях найкращий фільм», найкращий сценарій та найкращий сценарій.

2014: 12 Років Рабства

subslave-master1050

Історія вільного чорношкірого Соломона Нортапа починається 1841 року, коли його споюють та продають як раба-втікача. Хлопцеві доведеться зустрітись із «непоганими» рабовласниками, та їх жорстокими і кровожерливими аналогами. Із звірствами, людяністю, стражданнями і благородством.

2015: Бердмен

a522a6005d1cb428ea34ef1769cd7452_xl

Фільм Алехандро Іньяріто із Майклом Кітоном та Едвардом Нортоном в головних ролях розповідає про актора Ріґана Томпсона, котрий у 80-х отримав популярність завдяки ролі супергероя Бердмена. Втім сьогодні кар’єра актора нічого з себе не представляє, люди пам’ятають його лише за цією роллю. Ріґан хоче зіграти в бродвейській п’єсі, аби нагадати всім, що він справжній актор.

Фільм отримав чотири «Оскари», в числі котрих, звичайно, й в номінації «Найкращий фільм». Сюжет, до речі, багато в чому перегукується із історією виконавця головної ролі Майкла Кітона. Для нього «бродвейською п’єсою» став сам «Бердмен».

2016: В Центрі Уваги

spotlight-movie

Фільм Тома Маккарті із Марком Руффало та Майклом Кітоном в головних ролях розповідає реальну історію розслідування журналістів газети The Boston Globe, в ході котрого їм вдалось не лише розсекретити величезну кількість активних педофілів в стінах бостонських церков, а й цілу систему їх прикриття церквою а також показати, що кожна подібна історія не розповідь про «зіпсовану вівцю», а частина великої картини, де головна ціль не захистити жертв, а виправдати насильників.

2017: Місячне Сяйво

00-social-moonlight

«Місячне Сяйво» розповідає про афроамериканця Шайрона та охоплює три періоди його життя: дитинство, юність та вже дорослий вік. За своє життя хлопець усвідомлює власну гомо сексуальність, через що стикається з багатьма проблемами. Втім, це робить його загартованим чоловіком в подальшому житті.

2018: Форма Води

shape12

Режисер Гільєрмо Дель Торо нарешті отримав широке визнання світових критиків, зумівши зняти «оскароносну» стрічку. Окрім нагороди «Оскар» в номінації «найкращий фільм», також «Форма Води» отримала нагороди за найкращу режисуру, музику та найкращу роботу художника постановника.

Події фільму відбуваються в 1960-х роках. Німа прибиральниця в науково-військовій базі, Елайза, зустрічає загадкового «Людину-Амфібію», впійманого військовими. Жінка закохується в створіння і намагається допомогти йому втекти.