10 сучасних українських фільмів, щоб поплакати

Photo of author
Written By Nelegal

Платон Ангел

platon2

За мотивами п’єси Олекси Коломійця “Дикий Ангел”. У родині хірурга і хранителя патріархальних сімейних цінностей Платона Микитовича Ангела спостерігається розкол. Молодший син Павлик таємно одружується з 18-річною Ольгою, за що був вигнаний батьком з дому. Федір, середній син, закохався в заміжню лікарку Клаву. Старший син Петро підписує дозвіл на масову забудову житлових масивів біля промислових підприємств, що батьком вважає злочином. Дії Платона Ангела – вольові та рішучі. Завдяки його втручанню крок за кроком сім’я Ангелів знову збирається разом.

Головну роль виконав Богдан Ступка.

Будинок з башточкою

Кіноісторія про 8-річного хлопчика. Разом з мамою він їхав додому холодною зимою 1944-го року. Дорогою у їх скидають з потяга, через тиф, який здолав жінку. Її відправляють у госпіталь, але це їй не допомогає і вона відходить в інший світ.

Маленька дитина тепер зовсім наодинці з трагедією в серці. Його зігріває думка, що все буде добре. Хлопчик подорослішав не за віком. Він все-таки прямує додому, де його чекає дідусь, але при цьому повністю довірившись абсолютно невідомим людям. Поїзд відправляється, малюк визирає у вікно, дивиться на станцію і в пам’яті у нього залишається лише старий будиночок з башточкою. Переглянути фільм “Будинок з башточкою” можна онлайн у високій якості.

dim

Легка, мов пір’їнка

Шаде, дівчина з Нігерії, приїжджає до Києва навчатися на лікаря. Так захотіла її мати. Вона ж мріє бути співачкою. Та якось на нігерійку напали скінхеди, і її рятує український хлопець. Ця подія змінює життя дівчини. В основі сюжету — реальна історія дівчини-нігерійки. Її тато загинув.

lehka

Гамер

У невеликому місті живе звичайний самотній хлопець Олексій, хоча сам себе він називає ніком Косс, він — чудовий геймер. Косс не ходить до технікуму, конфліктує з мамою, у нього є свої малолітні фанати, він багато тренується, граючи у комп’ютерні ігри, щоб стати ще кращим гравцем. Він майже не думає про майбутнє, доросле і жорстоке. Зрештою на Чемпіонаті світу він здобуває друге місце і повертається додому переможцем… Тим не менш, його життя лишається таким самим, а почуття щастя майже не торкається його емоційного стану. Чи так він все уявляв?

Алкоголічка

У короткометражному фільмі йдеться про 10-річну дівчинку Аліну, яка лишилася без материнської опіки та потрапила до грубої тітки. Вона, як і її мати, мріє бути балериною, але тітка не дозволяє їй продовжувати займатися танцями, мотивуючи це тим, як і її мати, стане алкоголічкою. Аліна знаходить оголошення про навчання танцям за кордоном, і тітка погоджується її віддати. Але виявляється, що це – форма торгівлі живим товаром. Жінка, яка вивозить дітей, жаліє Аліну і проганяє її. Стрічку можна переглянути онлайн.

Доторкнись і побач

Історія маленької дівчинки, єдиної доньки батьків, які з останніх сил намагаються віднайти гроші на лікування сліпої від народження дитини. І коли здається, що надії вже немає, що в цьому світі панує сухість, байдужість та егоїзм, допомога приходить з найменш очікуваної сторони. Короткометражна стрічка доступна для перегляду онлайн у високій якості.

Поводир

Події фільму відбуваються у 1932-1933-х роках в УРСР. Американський інженер Майкл Шемрок разом зі своїм десятирічним сином Пітером приїздить до Харкова працювати іноземним спеціалістом, де закохується в актрису Ольгу Левицьку. В Ольгу також закоханий співробітник ОДПУ Володимир, який всіма силами намагається позбутись конкурента. Випадково до рук Шемрока потрапляють секретні документи про заплановане радянською владою масове вилучення продовольства та супутні репресії. Коли він сідає з сином у потяг, Майкла вбивають спецслужбовці, а Пітер тікає та ховається у вагоні іншого потягу. Вбивство списують на диверсію «агентів світового імперіалізму».

Хлопчикові дивом вдається втекти від переслідувачів — завдяки сліпому бандуристові Івану Кочерзі. Чоловік і хлопчик мандрують разом, аби дістатись на з’їзд бандуристів та кобзарів у Харкові. Дорогою з ними трапляються пригоди, – хлопчик мужнішає, навчається захищати себе… Одну з ролей виконала відома співачка Джамала.

povodyr

Брати. Остання сповідь

До маленького села в Карпатах приїздить письменниця з лекцією про блаженних та юродивих. Вона зупиняється на ніч у літнього чоловіка Войтка, але через сильну негоду жінка змушена залишитись у гостях ще на деякий час. Від Войтка вона дізнається, що по сусідству з ним живе його брат, Станіслав, а також, що вони обидва тяжко хворі. Брати не розмовляють один з одним вже понад 40 років і намагаються пережити один одного. Від них обох вона дізнається про Ївгу — жінку, яку кожен з них вважає своєю. Письменниця стає посередницею між чоловіками та іншими учасниками цієї затяжної історії.

bro

Мати апостолів

Російсько-українська війна. У пошуках сина-льотчика, чий літак було збито над окупованою частиною Донбасу, жінка потрапляє в абсолютно чужий і агресивний світ, де все пронизано ненавистю та стражданням. У цьому пеклі вона не тільки шукає сина, але, маючи в серці велику любов і милосердний характер, змінює всіх, кого зустрічає на своєму шляху. І найголовніше, вона змінює себе…

Мої думки тихі

Молодий звукорежисер Вадим отримує можливість заробити непогані гроші, записуючи звуки різних тварин. Якщо він вчасно і повністю виконає завдання, то зможе виїхати за кордон. Він вирушає на Закарпаття, де у різних місцях живуть потрібні йому тварини. Йому допомагає матір, яка переживає кризу самотності. У дорозі вони дізнаються щось одне про одного. Окрім пригод і трагікомізму в історії зворушливе щасливе завершення. Один з найуспішніших фільмів українського кінематографа про відносини батьків з дітьми.

mdt

Також можете переглянути 5 красивих фільмів, під які хочеться поплакати.