12 українських фільмів до Дня захисників України

Photo of author
Written By Сергій К

nashi_kotiki

1 жовтня візначають свята: Покрови, День козацтва, День створення УПА і найсвіжіший День захисників і захисниць України. Після 2014 року люди з цим статусом – в авангарді ключових подій, які відбуваються в країні.

Утім, подвиги справжніх захисників країни у кіно оспівувалися і до того. Пропонуємо топ-12 найкращих українських фільмів, присвячених справжнім Героям, які захищали і захищають батьківщину на усіх фронтах.

Молитва за гетьмана Мазепу (2001)

molitva_za_getmana_mazepu

Стрічка, яка входить до «золотого фонду» українського кіно. Класик Юрій Іллєнко зняв пронизливу історичну драму, яка пережила не менш складну долю, які і сам гетьман. Сюжетна лінія – фантасмагоричне протистояння російського царя Петра І та українського гетьмана Івана Мазепи. Протистояння, насамперед думками, світоглядом, цінностями. На два роки раніше, ніж вийшла книга Леоніда Кучми «Україна – не Росія». Фільм це доводить украй переконливо.

Епохальну роботу для українського кіно заборонили для показу на території РФ – тож це ще один аргумент для того, аби передивитися фільм.

Залізна сотня (2004)

zalizna_sotnya

В основі військової драми режисера Олеся Янчука лежить книга спогадів бійця УПА Юрія Борця « У вирі боротьби». Партнерами виступили австралійські колеги, а ініціатором зйомок – сам автор мемуарів – на той час 82-річний громадянин Австралії, який дав гроші на роботу.

«Залізна сотня» – розповідь про долю українців Закерзоння – етнічно українських земель, які відійшли Польщі після завершення Другої світової війни. Вони вимушені залишати свої домівки, а вояки УПА продовжують боротьбу з окупантами – як з радянськими «визволителями», так і з польськими комуністами, прориваючись на Захід.

Іловайськ 2014: Батальйон «Донбас» (2019)

ilovaisk_batalion_donbas

Бої за Іловайськ – одні з найзапекліших в історії оборони Донбасу від російських окупантів. Командир групи штурмовиків одного з батальйонів ЗСУ вдалося захопити у полон сина високо посадовця зі сторони ворога і сховатися в місті. За ним починається справжнє полювання озвірілих окупантів. Проте, мисливцю треба завжди пам’ятати про пильність, адже потенційна жертва і сама може перейти в атаку.

Режисером фільму став Іван Тимченко, а головну роль виконав уродженець Луганщини, підприємець і колишній боєць батальйону «Донбас» Тарас Костанчук. Також серед учасників – справжні бійці, які брали участь у боях за Іловайськ.

Захар Беркут (2019)

zahar_berkut

Спільний проєкт українських та американських кінематографістів, який у парі створили режисери Ахтем Сеїтаблаєв та Джон Вінн. Екранізація класичної однойменної повісті Івана Франка стала однією з найуспішніших за останні роки і вийшла в прокат у багатьох закордонних кранах: від Литви, Латвії та Естонії до Нідерландів, Канади та Нової Зеландії.

Гасло фільму – «У свободі моя сутність». І головні герої – мужні захисники карпатської землі – доводять це під час навали монгольської орди у середині ХІІІ століття. Кочовики ураганом пройшлися українськими володіннями і зупинилися біля Карпат, де виклик багатотисячній армії зробили жителі невеликого гірського села на чолі із Захаром Беркутом.

Черкаси (2020)

cherkasi

Лютий і березень 2014 року – перша атака російських військ на Україну. У Криму «зелені чоловічки» блокують і захоплюють військові частини та стратегічні об’єкти, органи влади і транспорт, намагаючись забезпечити «ідеальні» умови для майбутнього псевдо референдуму і нібито узаконення окупації півострову.

Сили явно нерівні – і кораблі українського флоту або здаються, або переходять на сторону ворога. Тих, хто до останнього залишається вірним присязі та Україні, можна перелічити на пальцях однієї руки. Серед таких Героїв – екіпаж мінного тральщика «Черкаси», заблокований ворогом. Скільки він зможе тримати оборону і чи вдасться знайти вихід із пастки? В основі фільму – реальна історія «Черкас».

Нескорений (2000)

neskorenii_

Ця військова драма Олеся Янчука, яка вийшла на 4 роки раніше «Залізної сотні», дуже сподобалася Юрієві Борцю і змусила його звернутися до режисера зняти ще й фільм за книгою його спогадів (див. вище).

Харизматичний Григорій Гладій виконав роль легендарного генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича. Його бійці ведуть нерівну партизанську боротьбу з радянськими окупантами. Цей фільм – одна з перших спроб продемонструвати українцям історичну правду через художній фільм.

Позивний «Бандерас» (2018)

pozivnii_banderas

Осінь 2014 року. Капітан Саєнко очолює спецгрупу, яка має виконати у тилу ворога вкрай важливе завдання – знешкодити російського диверсанта. У планах ворога – влаштувати кілька провокацій, знищивши мирних жителів під виглядом солдат української армії. Тож зволікати не можна ані хвилини.

Уся делікатність ситуації в тому, що групі капітана потрібно захистити жителів його рідного села, де він вже не був 20 років, і де чимала частина колишніх земляків вважає його зрадником, ворогом і «бандерівцем». А тим часом і йому самому доводиться бути пильним: схоже, у його команді завівся сепаратист, який готовий підіграти ворогу і зірвати місію.

Чорний ворон (2019)

chornii_voron

Екранізація однойменного твору письменника Василя Шкляра стала однією з найбільш успішних історій за останні 5 років, зібравши чималі дивіденди у кінопрокаті. Сюжет розгортається на початку 1920-х. Окупована російськими більшовиками Україна пробує повернутися до мирного життя, але особливого вибору немає: або знову брати зброю і давати відсіч ворогу, або скоритися.

У Холодному Яру, немов би відгукуючись на пророцтва Тарас Шевченка, отаман Чорний Ворон обирає перший варіант, збирає загони і починає збройну боротьбу за українську землю, українську ідентичність, українське життя. Чи зможе з невеликої іскри зрештою «повіяти огонь новий з Холодного Яру»?

Фортеця Хаджибей (2020)

fortecya_hadzhibei

Пригодницька стрічка, події якої розгортаються у XVIII столітті у контексті чергової російсько-турецької війни. Тривають запеклі бої. Запорізькі козаки підтримують у тій боротьбі османів, тож дізнавшись про наміри московитів, відправляють зі звісткою для султана молодого гінця – Андрія. Він має передати послання через коменданта фортеці Хаджибея (Коцюбіїв), що стояла на місці нинішньої Одеси.

Але хлопець запізнився – у фортеці вже хазяйнують царські солдати. Комендант – у в’язниці і тепер козаку необхідно придумати і реалізувати карколомний план з визволення союзника. У допомогу він бере доньку коменданта і починається справжній вестерн українського «пошиву».

Наші котики (2020)

nashi_kotiki

Трагікомедія Володимира Тихого про українських добровольців, які опинилися на забутій усіма позиції. Тут настільки спокійно, що бійці попередньої ротації більше переймалися не тим, щоб звести потужній укріплення, а тим, аби облаштувати найкращий вздовж усієї лінії фронту туалет.

Тож не дивно, що сюди відправляють м’яко кажучи, не найбільш вправних захисників. І треба ж такому статися, що саме з їхнім приїздом ця місцина раптом стає стратегічно важливою для ворога. Стримувати донбаських терористів, бурятських танкістів та іншу наволоч, доводиться футбольному тренеру, актору, інженеру і продавцю. А поруч ще й крутиться журналістка, яку постійно доводиться рятувати і перевиховувати.

Крути 1918 (2018)

kruti

Фільм, що вийшов до 100-річчя кривавих подій часів російсько-української війни початку минулого століття. Взимку 1918-го російські більшовики під орудою кривавих комісарів Муравйова, Єгорова і Берзіна стрімко наближалися до Києва. Молода Українська держава під загрозою знищення. Аби зупинити ворога зі столиці на північ вирушають невеликі загони, сформовані переважно зі студентів та юнкерів. У складі загонів – юні брати Андрія та Олекса. На станції Крути ділянки залізниці Ніжин – Бахмач захисники України приймають бій. Сили нерівні, ворог – досвідченіший, краще озброєний і несамовито жорстокий…

Останніми роками українське суспільство переосмислює ті події: замість трагічної поразки і жорстокої розправи головний акцент історики роблять на тому, що самовідданість українських захисників не була марною, а бій під Крутами – не нищівна поразка, а жертовна перемога, яка дозволила виграти життєво необхідний час уряду УНР і можливість знайти міжнародну підтримку.

Кіборги (2017)

kiborgi

Героїчна оборона Донецького аеропорту – чи не найбільш яскравий приклад самовідданості захисників України у російсько-українській війні, розв’язаній окупантами у 2014 році. «Бетон не витримав – кіборги витримали». Ця фраза стала крилатою і перетворилася на символ захисту України на східних кордонах.

Фільм Ахтема Сеїтаблаєва саме про те, як українські добровольці без належного досвіду та озброєння місяцями тримали оборону стратегічно важливої позиції, не дозволяючи ворогу там закріпитися. У центрі сюжету – герої, прообразами яких стали реальні учасники більш ніж 240-денної оборони ДАП. Навіть вороги називали їх «кіборгами», дивуючись неймовірному героїзму українців.