9 найкращих фільмів, у яких зіграла Октавія Спенсер

Photo of author
Written By Сергій К

octavia_spenser_main

25 травня Октавії Спенсер виповнюється 48 років. На екранах вона вже майже чверть століття, але по-справжньому популярною стала за останні років 10. Її гру високо цінують не лише глядачі та режисери, але й кінокритики: протягом останніх 8 років акторку тричі номінували на «Оскар». Так, лише за ролі другого плану, проте жінка навіть у статусі другої зірки часто запам’ятовується більш яскраво, ніж головні героїні.

У березні на телеекрани вийшов новий міні-серіал від Netflix – Self Made (у перекладі – «Мадам Сі Джей Вокер». За 4 серії автори розповіли про життя та успіх першої в історії бізнес-леді, що заробила статки в 1 мільйон доларів. Вона народилася у родині рабів, але тоді, коли США позбавлялися від рабства – тож стала першою вільнонародженою у маєтку плантатора з Луїзіани. На початку ХХ століття Мадам Вокер створила власну бізнес-імперію, розробляючи на продаючи косметику та засоби по догляду за волоссям для афроамериканських жінок…

Її роль у 4-серійному телешоу виконала саме Октавія Спенсер. І все йде до того, що за підсумками року вона отримає чергову порцію нагороду. Тепер на телебаченні. А поки в день народження варто згадати найкращі ролі успішної акторки у великому кіно.

Прислуга

help

До 2011 року Октавія Спенсер грала у окремих епізодах багатьох телесеріалів та мала епізодичні ролі у кіно і досягла хіба що місця у ТОП-25 найбільш смішних акторок Голівуду від ЗМІ за підсумками 2009 року. Але «Прислуга» перевернула її кар’єру.

Це історія з 1960-х, коли на півдні США (штат Міссісіпі) розгорнулася боротьба за громадянські права афроамериканців. В центрі розповіді – життя темношкірих прислужниць, що вагаються між двома сценаріями: потакати у всьому своїм респектабельним білим роботодавцям чи все ж не втратити власну гідність за мізерну плату і голосно висловитися про свої права.

Досі не надто відома Октавія Спенсер отримала за роль прислужниці Мінні Джексон «Оскар» за найкращу жіночу роль другого плану. Зал зустрів це оголошення на церемонії вставанням та тривалою овацією.

Приховані фігури

hidden_figures

Ще раз 60-і та реальна історія з НАСА (Національне управління США з аеронавтики та вивчення космосу), коли там працювала група темношкірих жінок-аналітиків. Троє найбільш успішних з них (серед них і героїня Октавії Спенсер Дороті Воен) не лише математичними розрахунками допомагають здійснитися першому польоту США в космос, але й паралельно відстоюють свої права у переважно білому чоловічому колективі. Дороті самотужки вивчає програмування, коли в НАСА з’являється перший комп’ютер і навчає своїх колег, добиваючись неймовірного успіху.

Фільм заснований на подіях, що мали місце насправді. За свою роль Октавія Спенсер вдруге отримала номінацію на «Оскар» за жіночу роль другого плану. Але цього разу не перемогла.

Форма води

shape_of_water

У 2017 році «Оскар» за найкращий фільм отримала фантастична драма Гільєрмо дель Торо про кохання прибиральниці секретної урядової лабораторії та випадково знайденої істоти – такої собі «людини-амфібії». А Октавія Спенсер втретє стала претенденткою на «Оскар» у тій самій номінації. Більше ніхто серед темношкірих акторок такого не досягав.

Тут вона грає співробітницю Зельду. Знову 60-і (розпал «холодної війни» між США та СРСР), але тепер не побутовий расизм, а справжня романтика навколо героїні Октавії Спенсер. І вона робить усе, що може, аби допомогти закоханим.

Лус

luce

Минулорічний драматичний трилер за участі Тіма Рота та Наомі Воттс. Вони грають сімейну пару, яка всиновила хлопчика з Еритреї. Його шкільна вчителька (її зіграла Октавія Спенсер) перевіряючи твір хлопця, знаходить у ньому чимало дивних моментів, які наштовхують її на думку, що юнак – зовсім не той, ким його всі (і навіть його прийомні батьки) вважають. Розплутуючи цей клубок вчителька дізнається про шокуючу правду.

Стрічка зібрала в цілому позитивні відгуки від критиків та заробила оцінку 7.0 від користувачів IMDB. А режисер стрічки і Октавія Спенсер за свою роль отримали номінації на нагороду «Незалежний дух» (найбільш престижна премія для некомерційного кіно).

Родина за хвилину

instant_family

Комедія на серйозну тему 2018 року про сім’ю, як вирішила всиновити дитину, але під час «кастингу» щось пішло не так і у підсумку в родині опинилося аж троє: старша конфліктна дівчина-підліток, її молодший брат, який усього боїться та маленька сестричка, який вкрай складно догодити у їжі. Кумедні пригоди переплітаються з реально драматичними сценами. Особливо, коли на обрії з’являється проблемна біологічна мати дітей.

Октавія Спенсер зіграла роль соціальної працівниці Карен, яка у всіх цих складних стосунках виконує не надто помітну, а ключову функцію «компасу», що веде головних персонажів до щастя. Оцінка фільму від користувачів IMDB – 7.3.

Станція «Фрутвейл»

fruitvale_station

У 2013 році Октавія Спенсер знялася у пронизливій драмі, яка переказує історію останніх днів життя пересічного 22-річного чорношкірого мешканця Окленда (штат Каліфорнія) Оскара Гранта. Його першого ранку Нового 2009 року без причин застрелив поліцейський, витягнувши перед тим з потяга за антисоціальну поведінку.

У фільмі, заснованому на тих подіях Октавія Спенсер зіграла вбиту горем матір молодого чоловіка, у якого залишилася маленька донечка та дружина. За цю роль вона отримала премію Національної ради кінокритиків США за найкращу жіночу роль другого плану.

Обдарована

gifted

Фільм 2017 року – про математичного генія – дівчинку-вундеркінда, за право опіки над якою борються її дядько і бабуся. Але найкраща подружка 7-річної школярки, у якій всі бачать лише «комп’ютер», її 43-річна сусідка Роберта (на екрані – Октавія Спенсер). Вона найкраще розуміє головну героїню і робить її життя по-справжньому щасливим і по-дитячому яскравим та веселим. Рейтинг на IMDB 7.6 – відверто вказує на те, що «Обдаровану» варто обов’язково подивитися.

Ма

ma-1

Прем’єра психологічного трилера відбулася у травні 2020 року. Тут Октавія Спенсер зіграла головну роль працівниці ветеринарної клініки, яка спочатку допомагає неповнолітнім школярам придбати алкоголь для вечірки, а потім взагалі пропонує юним компаніями тусити у підвалі її будинку. Все йшло більш-менш добре, аж поки група підлітків не завітала у будинок «Ма» за її відсутності. І діти побачили там те, що в жодному разі не мали бачити. Отут і починаються моторошні пригоди.

Фільм отримав досить низькі оцінки (5.6 на IMDB), проте Октавія Спенсер тут на висоті. І не її провина, що сюжет виявився передбачуваним і з багатьма штампами. Свою роль лауреатка «Оскара» відіграла на відмінно.

Снігобур

snowpiercer-lg

Один з найкращих постапокаліптичних фільмів останніх 10 років, зняв корейський режисер Пон Чжон Ху. Стрічка, в основу якої ліг графічний роман французів Жака Лоба та Жана-Марка Рошетта, розповідає про поділ суспільства на касти після глобального Льодовикового періоду. Ті, хто встиг сховатися від смертельного морозу, живуть у вагонах потяга, який їздить по колах. Чим ближче до локомотива – тим шикарніше живуть пасажири. А у хвості нижчі верстви вимушені харчуватися комахами і перебувати під наглядом автоматників – аби не спробували перейти у вагон іншого класу. Більше того – посіпаки багатих пасажирів час від часу для розваг забирають з собою кількох дітей.

Октавія Спенсер у ролі пасажирки Тані так втрачає дитину, що стає сигналом для початку нового бунту. Усі попередні були втоплені у крові, проте нова спроба дає результат і знедолені, просуваючись до голови потяга вагон за вагоном ведуть відчайдушну боротьбу за право мати гідність.