10 Найкращих Фільмів Тіма Бертона

Photo of author
Written By Сергій

Сонна Лощина

hollow__

Сонна Лощина – невелике поселення на східному березі Гудзону. Саме в це містечко відправляють молодого констебля, Ікабода Крейна, з Нью-Йорку. Він має розслідувати загадкові убивства. Місцеві жителі запевняють, що їх чинить вершник без голови – примара німецького кавалеріста.

Сонна Лощина – хороший, атмосферний жахастик від майстра готичних фільмів. Можливо, він не злякає фанатів фільмів жахів, втім чудово підійде будь кому, хто хоче переглянути щось тематичне на Хелловін.

Чарлі та Шоколадна Фабрика

charlie

Загадкова кондитерська фабрика Віллі Вонки вперше за багато років відкриває свої двері для відвідувачів. Побачити, як робиться найсмачніший шоколад в світі, зможуть всього п’ятеро дітей, які знайдуть під обгорткою золоті квитки. Фабрика вражає уяву шоколадними водоспадами і танцями умпа-лумп, і здається, що володар цієї чарівної країни повинен бути дуже щасливим. Але Віллі Вонка, розхвалюючи свою фабрику, щасливим чомусь не виглядає.

Цей фільм – чудовий збірник фраз та афоризмів, котрі обов’язково запам’ятаються.

. . . .

Велика Риба

spectre

Едвард Блум – чудовий оповідач. Він частенько труїв байки своїм дітям про те, як зустрів велетня, побував в цирку і відвідав чудове місце далеко від цивілізації, в якому всі ходять босоніж. Історії Блума звучали настільки незвичайно, що його син з часом перестав в них вірити.

Зазвичай все буває навпаки. Батькам радять не втрачати дитячий погляд на світ і продовжувати вірити в чудеса, щоб знаходити спільну мову зі своєю дитиною. Але буває і так, що батьки не можуть достукатися до дитини, яка дивиться на все занадто по-дорослому. І тоді йому просто необхідно познайомитися з добрим велетнем і живе по сусідству відьмою з дитячих казок.

Суінні Тодд: Демон-Перукар із Фліт-Стріт

sweeney-todd

Демон-перукар Суїні Тодд колись був юним і щасливим цирульником Бенджаміном Баркером. Але після 15 років незаслуженої каторги він перетворився в бёртоновского графа Монте-Крісто, який теж прагне помститися за зраду, але не така витончена в методах.

Похмурі темно-сині тони, які розбавляє тільки яскраво-червона кров і жовтий вогонь печі, де печуться «гірші пиріжки в Лондоні». Дізнавшись, що не так з пиріжками, ви ще довго будете дивитися з побоюванням на все борошняні вироби з м’ясом. А моторошна пісенька, яку співає господиня пекарні, ще не скоро вийде з голови.

Бітлджус

maxresdefault-1

Спокій двох привидів порушують нові мешканці, які в’їхали в будинок і затіяли ремонт. Привиди намагаються вигнати непрошених гостей самостійно, але у них нічого не виходить. Тоді мертві господарі наймають Бітлджуса – фахівця з екзорцизму всього живого.

. . . . .

У Бертона оригінальний погляд на проблеми мертвих і живих. Зазвичай увагу глядачів належить останнім, але тут все навпаки. Бертон показує світ привидів зсередини: як вони дивуються, коли дізнаються, що стали примарами, як переживають від сусідства з новими мешканцями. Сюрреалістичний фільм, котрий, звичайно, більше смішить, ніж лякає. Як на мене, це правильний опис та правильний підхід.

Бетмен

batman3

Поява цього героя коміксів на великих екранах стало справжньою подією. Тім Бертон зробив Бетмена в кіно таким, яким його хотіли бачити шанувальники коміксів: похмурим і безкомпромісним борцем зі злочинністю.

Похмурий Готем в найкращих традиціях стилістики Тіма Бертона, казкова атмосфера та чудова музика Денні Ельфмана – обов’язково прикрасять будь який вечір. А також у комплекті ідуть неймовірний Майкл Кітон у ролі бетмена та Джек Ніколсон зі своєю потужною «негативною харизмою» у ролі Джокера.

Бетмен Повертаєтсья

batman-returns-catwoman-penguin

Бертон продовжує історію Лицаря Готема. На цей раз місту загрожують Жінка-кішка і Денні ДеВіто в ролі Пінгвіна. Досить незвичайний каст: якщо Джека Ніколсона можна було уявити, що сміялися, лиходієм, то Денні ДеВіто ніяк не тягнув на злочинного генія. Так все думали, поки не подивилися фільм.

«Бетмен повертається» зберіг фірмовий готичний стиль Бертона і міцно влаштувався в колекції фанатів коміксів і кіно. Більше того, режисер ще більше гіперболізував атмосферу, зробивши Готем ще більш дивним та похмурим. Можливо, на той час це було занадто і до справи взявся Джоель Шумахер… Так чи інакше, сьогодні вам сподобається.

Труп Нареченної

corpsebride_26

Шлюби з розрахунку між дітьми з багатих сімей – звичайна справа. Віктор і Вікторія теж потрапили під роздачу. На щастя, вони були не проти. Ось тільки під час репетиції весілля Віктор рознервувався і втік в ліс. Щоб не втрачати даремно час, він вирішив там підучити мову і навіть надів перстень на сучок, який виявився пальцем мертвої дівчини. Труп нареченої встав з могили і забрав юнака в світ мертвих.

У похмурому готичному мультфільмі Бертон не гірше письменників-сатириків висміює пороки суспільства XIX століття. І все ж в першу чергу це мультфільм про справжнє кохання, для якої не стає перепоною навіть межа між світом мертвих і живих.

Аліса в Країні Чудес

alice_in

Алісі Кінгслі 19 років, і у неї звичайні дівочі проблеми: їй робить пропозицію недалекий молода людина з багатого сімейства, за якого заміж зовсім не хочеться. Але Аліса незвичайна дівчина, і вона не просто уникає відповіді, а тікає від нього в Країну чудес слідом за Білим кроликом. Там вона знайомиться з божевільним Шляпником, Чеширським котом, птахом Додо і безліччю інших дивних персонажів, які куди цікавіше, ніж гості на вікторіанському балу.

Цей фільм водночас і про дорослішання, і про максимально звичну мрію дітей та підлітків: стати героєм власної казки, потрапити у пригоду. Можливо це маленьке застереження і… Все ще неймовірна пригода!

Едвард Руки-Ножиці

edvard

Едвард – це творіння самотнього старого вченого, який виховував кіборга як рідного сина. Ось тільки творець помер, не встигнувши довести свою роботу до кінця. І замість рук у Едварда залишилися залізні «руки-ножиці», через які він змушений ховатися від людей. Але одного разу добра жінка з ближнього селища дізнається про пустельника, що живе в старому замку, і запрошує його до себе додому.

Люди можуть бути досить добрі для тих, хто від них відрізняється, але ця доброта часто виявляється лицемірством. Важливого, сором’язливого, сумного Едварда приймають в будинку, до нього ставляться зі співчуттям і доброзичливістю. Але рівно до тих пір, поки він не закохується в дочку прихистила його місіс Пег. У Едварда людське серце, але для людей він – чужинець, який може бути лише забавною дивиною.