10 найкращих вестернів усіх часів і народів

Photo of author
Written By Сергій

the_good_the_bad_and_the_ugly_wallp_1528171424

Швидка та влучна десятка найкращих вестернів, котрі вам обов’язково переглянути якось на вихідних!

Дика Банда

5cu4aqsbvcandarjhgymi6rrrgc

Фільм Сема Пекінбаха «Дика Банда», що побачив світ у 1969 році розповідає про невеличку групу старих злочинців. На порозі Перша Світова Війна, Дикий Захід зі всім своїм «колоритом» відходить у минуле, а разом із ним «дика банда» – шістка грабіжників, котрі ще зберегли порох у порохівницях і готові про це нагадати.

Заради чого дивитись: «Дика Банда» – незвичайний фільм для свого часу, зокрема завдяки реконструкції жанру «Вестерн». Саме цей фільм вперше вирішив показати, що зазвичай подібні події… Дуже жорстокі та криваві. Саме за це «Дика Банда» увійшла в реєстр «національного спадку».

Тумстоун

fb850cf9ded8732e1abba37303f9e191

Шериф Ерп вирішив вийти на пенсію за, нарешті, розпочати спокійне сімейне життя. От тільки щойно закінчилась громадянська війна, тож усі, від фермерів до грабіжників, відправились на пошуки багатства. І так вже склалось, що в розпалі «срібної лихоманки» у місті Тумстоун з’явилась банда жорстоких грабіжників, котрі не проти розбагатіти.

Заради чого дивитись: неймовірний акторський склад! Тут ви зустрінете як акторів першої величини, так і близьких серцю акторів дитинства. Курт Рассел, Вел Кілмер, Сем Еліот – лише перші, хто спадають на думку. А є ж ще Террі О’Квінн, Майкл Бін та Стівен Ленг.

Одного разу на дикому заході

killology

Молода вдова відмовляється продати свою землю, де мають прокласти залізницю. Тож за її головою відправляють найманця, найкращого стрільця на дикому заході. Втім, на захист жінки стане відомий злочинець Шаєн.

Заради чого дивитись: якщо ви любите вестерни, то знаєте, що без однієї всім відомої трилогії тут не обійтись… Тож не зайвим буде поглянути на іншу трилогію всім відомого режисера – «Трилогію Часу», представником котрої є цей фільм. Серджіо Леоне зняв дивовижний класичний спагеті-вестерн, а музика Еніо Моріконе доповнює атмосферу дикого заходу.

Легенда Г’ю Гласса

f8aadbccc4964c3fa0053c2ad977d43a_compressed

Мисливець Г’ю Гласс поранений на просторах невідомого Дикого Заходу. Його товариш залишає його одного, тож єдина зброя в руках чоловіка – незламна сила волі. Г’ю зустрінеться із несамовитою природою, дикими племенами та звірами. І все це доведеться подолати просто щоб вижити.

Заради чого дивитись: оскароносна робота Алехандро Іньярріту із зірковим акторським складом. Довгоочікуваний «Оскар» Леонардо Ді Капріо за виконання головної ролі.

Джанго Вільний

459264_dzhango-osvobozhdennyj_kino_2012_film_filmy_kino_1920x1200_www_gde-fon_com

Ексцентричний мисливець заробляє на життя полюванням на небезпечних злочинців. Звичайно, робота не проста. Але з’являється цікавий кандидат на місце помічника – чорношкірий втікач Джанго у котрого, правда, є незавершена справа…

Заради чого дивитись: можливо найуспішніший фільм Квентіна Тарантіно, котрий зібрав як хорошу касу, так і численні нагороди, в тому числі й золоті статуетки «Оскар». Знову ж таки, чудовий акторський склад та оригінальна історія.

Джанго

django_2

Джанго – вмілий стрілець Дикого Заходу. От тільки він постійно тягає за собою гріб… Що в ньому? Здогадайтесь самі. Адже він прийшов не просто так, жага помсти за коханою веде його вперед…

Заради чого дивитись: так, не дивуйтесь, окрім фільму Тарантіно є іще один «Джанго», правда 1966-го року. Дуже важливий фільм в кар’єрі режисера Серджіо Корбуччі. Від фільмів Леоне «Джанго» відрізняється вираженою жорстокістю.

Мерзенна вісімка

hateeightposter

Після громадянської війни відомий мисливець за головами Джон Рут, також відомий як Вішальник, везе небезпечну злочинницю. По дорозі до нього приєднуються ще кілька людей, а люта негода змушує усіх зупинитись хоча б десь… Збирається харизматична компанія, в котрій хтось хоче звільнити полонянку… Але хто?

Заради чого дивитись: представник нечисленних шедеврів жанру сьогодення. Квентін Тарантіно зняв другий поспіль шедевральний вестерн із зоряним акторським складом. Курт Рассел, Семюель Л. Джексон, Тім Рот, Майкл Медсен, Уолтон Гоггінс, Деміан Бішир та інші. Вас чекають ігри розуму та чудова перестрілка у фіналі.

Потяг до Юми

3-10-to-yuma

Бен Уейд – відомий грабіжник, котрого нарешті впіймали. Його потрібно доправити до в’язниці форт Юма, але впоратись із завданням буде непросто. Для цього залучають ветерана Громадянської Війни Дена Еванса, про котрого ходять легенди, адже Бена вже збираються звільнити його колишні «колеги». У дорозі Бен та Ден розкривають один одному все більше про себе… А у що це все вилиється…

Заради чого дивитись: окрім (знову ж таки) чудового акторського складу (чого варті одні лише Крістіан Бейл та Рассел Кроу) варто відзначити, що фільм справді зачіпає за живе. Є в ньому і несподіванки і щось таке близьке серцю, що наштовхує на роздуми. Хороша побудова та потужний фінал зробили «Потяг до Юми» одним із моїх фаворитів серед фільмів жанру «Вестерн».

Непрощений

fullwidth_aca5b144

Уільям Муні – легенда Дикого Заходу. Але зовсім не в хорошому сенсі. В минулому холоднокровний вбивця знайшов у собі сили полишити цю справу та розпочати спокійне життя. Втім, все складається так, що його чекає іще одна, можливо остання, справа…

Заради чого дивитись: фільм, за котрий Клінт Іствуд нарешті отримав свого оскара. Потужна драма та захоплюючий вестерн, один із, безумовно, найкращих представників жанру також не боїться реконструювати спагеті-вестерн як такий. Тепер на передньому плані вже не браві та непереможні стрільці, а пристаркуваті та підсліпуваті старці, котрі зі всіх сил намагаються щось зробити. І це лише перше, що спадає на думку. Фільм повен речей, через котрі його варто подивитись. Ви будете здивовані.

Хороший, Поганий, Злий

the-good-the-bad-and-the-ugly-poster-art-by-jc-richard

Громадянська війна в розпалі. В центрі сюжету троє головних героїв, котрі дізнаються про заховане золото, тож всі троє починають своє полювання, подорож, в котрій аби вижити не можна нікому довіряти.

Заради чого дивитись: як як говорив на початку, без «Доларової Трилогії» Серджио Леоне тут не обійтись. Безумовно найвидатніший фільм свого жанку «Хороший, Поганий, Злий» має бути на першому місці, адже, в решті решт, він і є апофеозом, вершиною розвитку та популярності «спагеті-вестернів». Лі Ван Кліф, Елай Воллак та Клінт Іствуд – неймовірно харизматичні та колоритні персонажі. Музика Еніо Моріконе із цього фільму досі сприймається як символ Вестернів. Якщо ви ще не бачили цю картину, котра витримала випробування часом, то вперед. Вас чекає незабутня пригода.

По-старому

Хто зна, можливо колись цей вестерн 2023 року витіснить одну з цих стрічок? Адже тут і перестрілки, і помста, і топ-актор у головній ролі. Ніколас Кейдж у цій стрічці вперше одяг капелюх, освоїв “кольти” та хвацько їздить на конях.

За сценарієм, він ковбой з неідеальною репутацією, вирішує помститись негіднику. А крім того, вчить дівчинку поводитись зі зброєю і давати собі раду в суворих реаліях Дикого Заходу. Головну жіночу роль у фільмі зігарала Раян Кіра Армстронґ.