8 найкращих фільмів про Зомбі

Photo of author
Written By Сергій

is-your-brand-a-zombie-q1

Зомбі – це окремий розділ у жанрі фільмів жахів. Більше того, класичний “зомбі-хоррор” породив інший піджанр “survivor horroor”. Але сьогодні не про це. Останні роки тема Зомбі ставала все більш популярною (аж поки естафету остаточно не перехопила супергероїка). Тож, упевнений, що багато хто із вас якщо не фанатіє, то хоча б цікавиться фільмами та серіалами про цих містичних (і не дуже) створінь. Тому тримайте підбірку із восьми найкращих (хоча у багатьох із них є продовження) фільмів про зомбі. Ви обов’язково знайдете для себе стрічку, котрої ще не бачили!

Обитель Зла

residentevilpic

За словами шанувальників жанру, перша і найбільш вдала частина пенталогії, знятої за мотивами комп’ютерної гри. Тільки тут із зараженими зомбі борються не прості смертні, а спеціально навчені люди на чолі з Мілою Йовович. До речі, невідомо, як би склалося особисте життя панянки і її подальша кар’єра, якби фільм зняв, як і було задумано на початку, Джорджем Ромеро. Що цікаво, за весь фільм слово «зомбі» і ім’я головної героїні Еліс були вимовлені жодного разу.

Вітаємо у Зомбіленді

zombieland

Ця чорна комедія розповість історію про не дуже світле майбутнє, де головними на Землі є не люди, а зомбі. Ті з людей, кому вдалося вижити, змушені поневірятися по світу і час від часу боротися з ходячими мерцями.

Головними героями фільму є четверо вельми дивних персонажів. Серед них: незайманий хлопець, який мріє про дівчину, дорослий чоловік, який давно веде боротьбу з мерцями, і дві сестри, які завжди хотіли потрапити в парк атракціонів. У підсумку, після пригод і безлічі безглуздих ситуацій, четвірка все-таки виявляється в парку атракціонів, де їх чекають справжні “веселощі”.

Зловісні Мерці

evil-dead-1982-0

Перший фільм з однойменною трилогії Сема Рейм і єдиний з трьох, який замислювався, як серйозний фільм жахів. Три дівчини і двоє хлопців приїжджають в занедбану хатину в лісі, щоб провести вихідні. Там в підвалі хлопці знаходять магнітофон, кинджал і старовинну книгу, вона ж Некрономікон, вона ж Книга Мертвих. Послухавши запис попереднього власника хатини, молодь розбудила демонів. Вони ж вселяються в усіх героїв по черзі і вбивають тих, хто ще живий. У живих залишається тільки Еш, який потім продовжує розправлятися із зомбі в другій і третій частині трилогії.

Нехай трохи не той приклад, котрого ви чекали, втім це вже класика, котру досі обожнюють мільйони фанатів по всьому світу.

Реаніматор

re-animator-1

Дана стрічка була знята за мотивами оповідання Говарда Філліпса Лавкрафта “Герберт Уест – реаніматор”. Фільм розповідає про студента-медика Дені Кейна, в напарники котрому дістався молодий та недосвідчений Герберт Уест, вигнаний з гучним скандалом з однієї лікарні.

Новенький не любить говорити про причини свого вигнання. Він даремно не витрачає час, і з головою поринає в роботу. Саме ця якість і привертає його колег. Мета Герберта знайти ліки від смертельних хвороб, а також для продовження життя хворих. Так як для своєї роботи потрібно проводити безліч дослідів, Ден і Герберт починають спустошувати міські кладовища. Однак вони не врахували, що оживляючи трупи, вони не повертають людей до життя, а створюють справжніх зомбі.

Фільм став культовим для усіх любителів стрічок про зомбі. Втім, зараз він, особливо в Україні, не дуже відомий. Тож, припускаю, що ви його ще не бачили. Що ж, приємного перегляду.

28 Днів Потому

00-1_28-days-later-crop_1000_419_90_c1

Група молодих людей, що борються за порятунок тварин, незаконно проникає в центр дослідження приматів, щоб звільнити тих тварин, над якими проводилися експерименти. Випущена ними мавпа виявляється зараженої вірусом нестримної агресії, який передається через кров.

Через лічені дні весь світ виявляється зараженим і населеним кровожерливими монстрами.

Головний герой прокидається після коми в лікарні Лондона і виявляє, що навколо жодної живої душі – місто повністю спустошене. Йому вдається знайти кількох людей, що вижили, і разом вони намагаються дістатися до території, що охороняється військовими. Але навіть серед людей не все так спокійно.

Фільм із невеликим бюджетом створювався із великою любов’ю та стараннями. В свій час його називали революційним у своєму жанрі, сьогодні ж це практично жива класика.

Зомбі на ім’я Шон

shaun-of-the-dead-1-1024x576

Фільм розповідає про хлопця на ім’я Шон. Він вважає своє життя неймовірно нудним: нудна робота, сварки з подружкою і проблеми з мамою. Є лише одне місце, де він може від усього цього втекти – місцевий паб, в який після роботи він ходить зі своїм другом Едом. Але коли місто захоплюють зомбі, життя Шона стає набагато «веселішим». Адже тепер йому потрібно врятувати свою дівчину, сім’ю та друзів.

Чудова комедія Едгара Райта переінакшує та висміює встановлені класичними (та підхоплені всіма іншими) фільмами кліше. Оригінальні рішення та харизматичний акторський склад нехай не злякають, але точно розважать.

Потяг до Пусана

train-to-busan-57d9ad9130049

Поряд із класикою, яким би дивним це рішення не здавалось, я розмістив зовсім свіжий фільм корейського виробництва «Потяг до Пусана».

Маленька дівчинка на ім’я Су-ан живе в Сеулі з батьком, проте на свій день народження хоче вирушити до мами. Обидва сідають в поїзд до міста Пусан. Незабаром люди дізнаються, що всю країну захопив загадковий смертельний вірус. Пусан виявляється єдиним місцем, де люди змогли врятуватися від вірусу. Всім пасажирам поїзда доведеться боротися за своє життя, щоб відбитися від зомбі, які потрапили на потяг, а їхати ще понад 400 км.

Варто відзначити, що фільм розкриває риси характеру багатьох героїв, що робить стрічку дуже емоційною. Глядачеві не просто хочеться, щоб на екрані вбивали зомбі, а хочеться переживати за героїв. Страх за головних персонажів сьогодні, на жаль, доволі рідкісне явище. А як ще нагнати страху, як не помістити симпатичних та близьких глядачеві персонажів у безвихідну ситуацію?

Ніч Живих Мерців

night-of-the-living-dead-e1517451713906

Перша режисерська робота Джорджа Ромеро. Цей фільм був знятий в 1968 році, і саме він поклав початок жанру зомбі-хоррорів. Так як у фільму був дуже обмежений бюджет, в зйомках брали участь невідомі актори Піттсбурзького театру.

Фільм розповідає про дівчину Барбару і її брата Джонні, які вирішили приїхати в передмістя Піттсбургу до могили матері. На місце вони приїжджають пізно вночі. Так як дівчина перебуває в страху від темного кладовища, її брат вирішує додати масла у вогонь і починає розповідати їй про кровожерливих зомбі, які нібито мешкають в тутешніх місцях. Але жарти закінчуються, коли на Джонні нападає невідомий, забруднений кров’ю чоловік і вбиває його. Ця ніч стане найстрашнішою в житті Барбари.

В даному фільмі зомбі можна було вбити лише вогнем або знищивши їх мозок. Саме закони цього фільму ви бачите в сучасних адаптаціях. Нехай це не найстрашніший (за сьогоднішніми мірками) фільм про зомбі, але його вклад у розвиток кінематографу важко переоцінити. За це та гнітючу атмосферу «Ніч Живих Мерців» заслуговує бути на першому місці у будь якому “топі” фільмів про зомбі.